Det är farligt med smartwatch för barn när de är små!

Jag sitter här och läser ett reklamblad där ett märke som säljer smartwatch för barn helt oblygt berättar om allt fantastiskt man får om man bara köper deras smartklocka.

Barnen kan gå hem själva från skolan och föräldrarna kan följa på sin mobiltelefon. Man låter barnen få glädje av att lära sig ta bilder på sina kompisar, och barnen kan spela ett roligt spel….

 

Är vi vuxna lättlurade?

 

Jag tänker, är vi vuxna så lättlurade? Märker inte vi att vi är utsatta för marknadskrafter som spelar på vår osäkerhet och mardröm av att något ska hända våra barn?

Det finns ingenting i världen som skulle göra mig, och alla vuxna, så olyckliga som om något skulle hända våra barn. Men, är lösningen att köpa en smartwatch till vårt barn? Eller, är det så att vi låter oss bli lurade och lockade att hitta en lösning som passar vårt livsschema?

 

Att ha barn tar tid

 

Att uppfostra ett barn tar tid. Det vet vi. Men att försöka hitta ”extra-tid” genom att köpa en smartwatch till mitt barn för att de ska kunna gå hem från skolan själva… Det är inte rätt väg.

Har man barn så ska man vara beredd att man får lägga tid på dem. Om vi tänker att vi ska kunna stanna hemma och följa våra barn hem från skolan via mobiltelefon och smartwatch, då är det farligt med smartwatch.

För ca 20 år sedan fullkomligt revolutionerade de framåtvända moderna barnvagnarna barnvagnsmarknaden. Då uttryckte ett antal barnpsykologer skarpa varningar över de problem barn skulle få i framtiden. Man belyste att föräldrar tappade interaktionen med sitt lilla barn. Men marknadskrafter styr… Stefan Stjernberg, tidigare marknadschef för babyland uttryckte;

”Kunderna vill ha trend och då måste vi möta det, säger han” (Artikel Aftonbladet) Detta trots alla varningar.

Idag upplever jag att det är samma sak med smartwatches till barn. Marknadskrafterna trycker på, de har hittat en helt ny målgrupp att vända sig mot. Men få vuxna hinner med att tänka på konsekvenserna…

 

Mobiltelefoner /smartwatch inte nyttiga

 

Häromdagen såg jag en TV-repris på en intervju av Anders Hansen, överläkare i psykiatri. Har ni sett eller läst något från honom? Han är fantastiskt duktig.

Jag nästan skämdes när jag såg det inslaget efter som det handlar om hur farligt och enkelt det är att bli mobilberoende och av mobiltelefonen och därmed smartwatches. 

 

1 miljon svenskar äter antidepressiv medicin idag… Överläkare Anders Hansen kopplar det till det mobilberoende som uppstått bland befolkningen och brist på motion. Enligt Anders Hansen utvecklar vissa appar ett beroende som han liknar vid narkotiska preparat. Stress och ångest är numer vanligt bland ungdomar. 

 

Så, undvik en smartwatch till ditt barn. Försök i stället på alla vis fördröja smartwatch och mobiltelefon under era barns uppväxt!

Att sätta en klocka på ditt barn är ett smart alternativ. Det finns ett par högkvalitativa klockor på marknaden. Vårt förslag är svenska Torekovs barnklockor, www.torekovs.se, som med Hypoallergen baksida i Titan, flyttat krona och safirkristallglas visar att man kan skapa exklusiva klockor till barn. De lämnar 2 års Garanti och är klassiskt snygga.

 

Ge ditt barn tid och uppmärksamhet

 

Julen är på intågande. Tänk efter innan du köper julklappar. Låt dig inte luras av kampanjer som bygger på oro. Att köpa en smartwatch leder in barnen i mobilvärlden alltför tidigt. 

 

Det bästa du kan ge ditt barn i julklapp är din tid! 

Barn behöver tid utomhus och motion – samt värme och kärlek. Det är gratis att ge!