Det kan till en början låta skrämmande och utmanande att börja köpa aktier. Du tar en titt på alla de olika graferna, det enorma aktieutbudet samt de många handelsplattformarna och undrar var du egentligen ska börja. Oroa dig dock inte, för när allt kommer till kritan är det, tro det eller ej, mycket enkelt för en oerfaren individ att investera i aktier, och för att förenkla processen ytterligare ska vi ge dig en guide som visar hur allt går till.

Välj nätmäklare och aktier att köpa

Det första steget till att börja köpa aktier är att gå på jakt efter den där perfekta nätmäklaren som kommer att erbjuda dig alla verktygen som krävs för att ta de rätta besluten. Med fler än 500 nätmäklare finns det säkerligen någon som faller dig i smaken, och det du ska hålla utkik efter är ett brett sortiment av olika sorters aktier, låga avgifter, en användarvänlig layout och diverse analysverktyg som gör det lätt att få en översikt av aktiemarknaden.

Vill du få hjälp med att hitta en bra nätmäklare eller vill du bara lära dig mer om hur aktiemarknaden fungerar generellt sett? Då kan all den informationen som du vill ha finnas hos Aktieskola.

Kika på vad experterna gör och läs aktietipsartiklar

Framgångsrika aktieinvesterare brukar veta vad de pratar om, och du som inte har någon längre erfarenhet av att köpa aktier kan gynnas av att lyssna på experterna. Handelsplattformen har säkerligen ett och annat tips att bjuda på, och det finns också många händiga artiklar som bjuder på rekommendationer. Så klart ska du dock inte lita blint på andra, utan forska själv i olika bolag för att hitta passande aktier för dig.

Fyll din aktieportfölj med variation

Det allra största nybörjarmisstaget som dyker upp om och om igen är att man köper aktier inom ett enda företag, och vad detta kan leda till är ett mycket riskabelt investeringsprojekt. Om företaget plötsligt skulle gå i konkurs har du inga andra aktier som du kan falla tillbaka på, så diversifiera dig en aning.

Köp aktier inom flera olika företag och håll dig inte bara inom Sverige. Kika på om du kan få syn på aktier av hög kvalitet i andra länder så att du blandar regioner, sektorer och branscher på ett smart sätt. Då får du en bra aktieportfölj.