Ifall du läser en artikel om hur du väljer en cykelhjälm, är chansen stor att du inte behöver övertygas om att bära en för att skydda dig. Hjälmar är helt enkelt vettiga när du cyklar och vi har dessutom lagar som kräver dem. Alla hjälmar i Sverige måste uppfylla samma standard för stötskydd, men när du handlar finns det några ytterligare saker du kanske vill överväga. Vi berättar mer om rätt val av cykelhjälm.

Några nyckelfaktorer

Vid val av cykelhjälmar finns det några delar du måste säkerställa. Se framför allt till att få en hjälm som sitter ordentligt. En dålig passform kan äventyra skyddet (och i slutändan viljan till att bära din hjälm), så skaffa rätt storlek och justera den ordentligt. Leta efter en cykelhjälm som matchar din cykelstil. Hjälmkategorier förenklar urvalsprocessen genom att styra dig mot alternativ som passar dina behov men en landsvägshjälm kan bäras på en grusväg och en mountainbikehjälm kan fortfarande bäras längs vägen.

Cykelhjälmar faller inom tre grundläggande kategorier

Fritidscykelhjälmar är ett ekonomiskt val och kommer att ge dig grundläggande stötskydd för vardagscykling. Landsvägscykelhjälmar är designade för att vara lätta, välventilerade och aerodynamiska. Mountainbikehjälmar är väl ventilerade, och de flesta modeller erbjuder utökad täckning av bakhuvudet eftersom en mountainbikecyklist är mer benägen att falla bakåt än en landsvägscyklist.

Passform och komfort för cykelhjälm

När du väljer en cykelhjälm är bra passform avgörande eftersom en illasittande hjälm faktiskt kan äventyra effektiviteten vid en krock. För att hitta rätt storlek på din cykelhjälm, börja med att mäta din huvudomkrets eftersom storleken på hjälmen baseras på det. För att hitta din huvudomkrets, linda ett flexibelt måttband runt den största delen av ditt huvud, ungefär 3-4 cm ovanför dina ögonbryn. Eller linda ett snöre runt huvudet och mät sedan längden på snöret med en måttstock. Tänk också på justeringsmöjlighet under vintermånaderna ifall du vill bära mössa.