Jag köpte nyligen en av dessa fina Airtracks till min dotter efter att hon i flera månader tjatat på mig om att få en. Först tyckte jag att det var lite fånigt och slöseri med pengar, men nu börjar jag faktiskt se det smarta i en sådan gymnastikmatta. En Airtrack är ett bra spring-/hoppredskap som kan höja nivån på gymnastikundervisninge.

Om du inte vet vad en Airtrack är, är det i korthet en 3-5 meter lång gymnastikmatta som är fylld med 10 cm luft. Den gör att du landar mjukt om du misslyckas med ett hopp och landar fel, men den ger också mycket extra kraft till hoppen så att du kommer högre än normalt. Det gör den vanliga gymnastikträning extra rolig. Nu har jag haft nöjet att se min dotter Melanie träna på den i nästan tre månader, och mycket har hänt under den tiden. Hon har hållit på med gymnastik i flera år, men de framsteg som hon har gjort under de senaste tre månaderna är mycket större än vad som tidigare hade hänt på ett år.

Den hjälp som en Airtrack Trainer ger dig gör det lättare att utföra de hopp som kanske skulle ha varit lite för svåra att göra utan hjälp. Detta innebär att du lär dig hoppen snabbare och kan öva dem på Airtrack under en tid, och sedan kommer du troligen också att kunna utföra hoppet utan att använda Airtrack. Detta ger en fördel som inte skulle vara möjlig utan Airtracks.

Läs mer om att använda Airtrack som gymnastikmatta

Airtrack är roligt och hälsosamt träning

Jag har tittat på en hel del av Melanies Airtrack-träning och jag kan se att det verkligen inte är någon dålig träningsform. Jag har själv en bakgrund som instruktör i olika centra och har därför ett stort intresse för sport och fitness.

Fördelen med att träna på en Airtrack är att du får upp pulsen på nolltid, vilket är ett bra träningspass för både kondition och cirkulation.

Du använder praktiskt taget alla dina muskler när du gör de mer komplexa hoppserierna på Airtrack och med maximal kraft, vilket är en riktigt bra form av styrketräning för hela kroppen.

Dessutom stärker du kroppens smidighet och koordination när du tränar på Airtrack.

Allt detta ger en mycket komplett träningsform när du använder Airtrack, och du får ut mer av bara 15-20 minuters Airtrack-träning än vad du skulle få ut av ett gym eller om du sprang eller cyklade en sträcka.

Det är också en av anledningarna till att jag har skrivit den här artikeln, i hopp om att sätta lite mer fokus på Airtracks, en typ av träning som är både hälsosam och rolig för ditt barn. Särskilt om ditt barn redan älskar sporter där du använder din kropp.

Jag har sett att Airtracks vanligtvis används i gymnastik, där de också har stora tävlingar och uppvisningar i Airtracks, men även i andra typer av showsporter som t.ex. olika typer av kampsporter, parkour och cheerleading används Airtracks i stor utsträckning. Jag kan också tänka mig att det är lättare att öva parkourhopp på en Airtrack än på ett betonggolv.

Läs mer om Airtracks är roliga för gymnastik

Välj den rätta Airtrack

Det finns många olika Airtrack-modeller på marknaden idag, vilket innebär att det inte är lätt att hitta rätt modell för ditt barn. Jag gjorde en del eftertanke innan jag köpte en till Melanie, och valet föll på en billig Gymplay FlipZ.

Anledningen till att jag valde denna billiga Airtrack var att jag inte var säker på att det var något hon skulle använda i mer än några månader. Ungefär som Berg-trampolinen som jag köpte till henne förra året. Det var väldigt roligt i början, men efter ett tag tröttnade hon på det.

Airtrack var en helt annan historia, hon gillar den fortfarande och håller på att spara ihop till en ännu större modell. Så i efterhand borde jag kanske ha valt en lite större modell från början, eftersom hon redan hade stor erfarenhet av gymnastik.

Mitt råd är att om ditt barn inte redan är duktig på det som Airtrack är till för, oavsett om det är gymnastik, kampsport eller parkour, så köp en liten billig 3-meter modell. De finns för under 2 000 kronor, och ibland billigare när det finns specialerbjudanden. Håll dig borta från de mycket billiga modellerna som du ibland ser på utländska webbplatser, de är skräp och mer leksaker än riktiga gymnastikredskap.

Fördelen med den lilla modellen är att du kan träna i den också, så att du får lite extra utrymme. Den är lätt att pumpa upp och ställa upp i trädgården. De större modellerna kan vara lite tunga, så ditt barn kan behöva lite hjälp med att sätta upp Airtrack.

Om ditt barn har viss erfarenhet av sporten eller är lite äldre är 3-metermodellen precis tillräckligt liten. En modell på 4 eller 5 meter skulle vara ett bättre val, och helst en modell som också är lite tjockare. Till exempel en 15 cm modell.

Detta ger dig en längre bana att göra dina hopp på, och du kan skapa ännu mer komplexa hopp för maximal skoj och träning. Dessutom ger den extra tjockleken lite mer kraft och höjd i hoppen.

Om ditt barn är gymnast på riktigt hög nivå kan du behöva välja en ännu större Airtrack-bana på 6-8 meter och 20 cm tjocklek, men då är det inte bara en bana som du sätter upp själv på två minuter som ditt lilla barn. Dessutom börjar priset också bli halvdyrt, vilket gör att det bara är ett alternativ för dem som har tillräckligt med pengar, eller för personer som verkligen brinner för det.

Med andra ord är Airtrack-träning en riktigt rolig och effektiv träningsform för ditt barn. En träningsform som definitivt rekommenderas och som jag inte tror att ditt barn kommer att tröttna på efter några månader.